Ladies Day Out - Sukan Memanah

Yang telah diadakan pada 10 April 2016 bertempat di Kelab Komuniti Tasik Cyberjaya (KKTC)

Ladies Day Out - Sukan Memanah

Yang telah diadakan pada 10 April 2016 bertempat di Kelab Komuniti Tasik Cyberjaya (KKTC)

Ladies Day Out - Sukan Memanah

Yang telah diadakan pada 10 April 2016 bertempat di Kelab Komuniti Tasik Cyberjaya (KKTC)

Ladies Day Out - Sukan Memanah

Yang telah diadakan pada 10 April 2016 bertempat di Kelab Komuniti Tasik Cyberjaya (KKTC)

Pages

Monday, August 30, 2010

Selamat menjalani ibadah di penghujung Ramadhan..


Assalamua'laikum.

Apa khabar sahabat Nisa' yang dikasihi kerana ALLAH sekalian? Doa dan harapan, semoga kalian dalam lindungan dan limpahan rahmatNYA sentiasa, insya'ALLAH. Kami, alhamdulillah, sihat wal afiat.

Hari ini, sudah 20 Ramadhan. Bermakna, hanya tinggal 10 hari saja lagi untuk kita bersama Ramadhan yang mulia ini. Bulan Ramadhan, bulan yang penuh rahmat. Juga dikenali dengan bulan keampunan.

Dipenghujung Ramadhan sebegini, pastinya banyak perkara yang kita nak selesaikan. Biskut raya, baju raya, langsir dan kelengkapan rumah, dan pelbagai lagi yang menarik perhatian kita. Tapi sedarkah kita, apa yang sepatutnya kita cari sebenarnya? Adakah 1 Syawal yang kita nantikan? Adakah jamuan raya yang jadi tumpuan? Adakah berhimpun bersama kawan-kawan yang jadi tujuan?

Ramai yang berkata, bulan Ramadhan ialah bulan untuk mencari duit poket lebih. Bulan Ramadhan adalah bulan 'SALE' di seluruh negara. Bulan Ramadhan adalah bulan untuk melatih diri menahan lapar dan dahaga, nanti senang nak mula ber'diet'.

Sahabat Nisa' yang dirahmati ALLAH sekalian,

sepanjang 20 hari di Madrasah Ramadhan, adakah kita telah menghayati erti sebenar Ramadhan? Apakah yang kita faham tentang Ramadhan sebenarnya?

Semester 1 – mendapat rahmat

Semester 2 – menuju maghfirah

Semester 3 – mencapai pemeliharaan dari api neraka

Di dalam bulan Ramadhan, ALLAH telah janjikan 1001 rahmat. Rasulullah juga pernah bersabda, mafhumnya : " Jika umat manusia itu mengetahui kelebihan yang terdapat di dalam bulan ramadhan nescaya umatku akan menginginkan supaya dijadikan sepanjang tahun itu Ramadhan"...

Sahabat yang dikasihi sekalian,

kejarlah kebaikan yang ada dalam bulan Ramadhan. Ayuh, kita manfaatkan Ramadhan yang masih berbaki lebih kurang 10 hari saja lagi untuk kita mendekatkan diri kita dengan Pencipta. Semoga Ramadhan kali ini lebih baik dari sebelumnya. Ramadhan, hadirnya dinanti, perginya ditangisi. Ramadhan pasti datang lagi, tapi kita, belum tentu punya masa untuk bersama Ramadhan yang akan datang. Muhasabah!

Salam ingatan tulus ikhlas dari kami, Nisa' Putrajaya. (^_~)

* NISA' - PENGHUBUNG GENERASI MUDA *

Wednesday, August 25, 2010

Berita Baik Untuk Kakitangan Awam.. =)


"Duit raya" RM500 untuk kakitangan awam, pesara - 2010/08/25

KUALA LUMPUR: Kerajaan bersetuju membayar Bantuan Khas Kewangan sebanyak RM500 kepada kakitangan awam dalam Gred 1 hingga 54 dan pesara kerajaan. Bayaran akan dibuat sebelum 1 Syawal. - BERNAMA

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Duitraya_RM500untukkakitanganawam_pesara/Article


**************

Mesti ramai yang gembira dengan berita ni kan? Alhamdulillah. Semoga dengan rezeki yang ALLAH kurniakan ini akan mendekatkan lagi hubungan kita denganNYA.

Lepas ni, ramai yang boleh beribadat dengan tenang dah gembira. Sedikit sebanyak, bantuan khas kewangan ni mampu membantu mereka-mereka yang memerlukan. Jangan lupa bayar zakat fitrah ye.

Selamat beramal di bulan Ramadhan..(^_^)

* NISA' - PENGHUBUNG GENERASI MUDA *

Mengejar malam yang lebih baik dari 1000 bulan


Assalamua'laikum sahabat Nisa' yang dikasihi kerana ALLAH sekalian.

Apa khabar iman kita hari ini? Semoga mekar subur sentiasa, insya'ALLAH.

Hari ini, kita telahpun melangkah ke 15 Ramadhan. Subhanallah, segala puji bagi ALLAH, Tuhan sekalian alam. Alhamdulillah, syukur kepadaNYA kerana masih sudi mengurniakan nikmat iman dan ISLAM kepada kita semua. Bertambah syukur kerana DIA masih sudi memberi ruang dan peluang kepada kita untuk beribadat kepadaNYA sehingga kesaat ini, berbekalkan nikmat kesihatan yang baik. Alhamdulillah.

Dengan nama ALLAH yang maha pemurah, dan maha pengasih.

[1] Sesungguhnya Kami telah menurunkannya (Al Qur’an) pada malam kemuliaan. [2] Dan tahukah kamu apakah malam kemuliaan itu? [3] Malam kemuliaan itu lebih baik dari seribu bulan. [4] Pada malam itu turun malaikat-malaikat dan malaikat Jibril dengan izin Tuhannya untuk mengatur segala urusan. [5] Malam itu (penuh) kesejahteraan sampai terbit fajar.

- Surah Al Qadar: ayat 1 - 5]

Sahabat-sahabat sekalian, ALLAH telah berfirman bahawa dalam bulan Ramadhan, akan ada satu malam yang lebih baik dari 1000 bulan iaitu malam yang digelar malam Lailatul Qadar. Malam ini telah dijanjikan dengan pahala yang melimpah ruah. Amat rugi jika sekiranya kita tidak berusaha untuk merasai kemuliaan yang dijanjikan pada malam tersebut.

Ayuh, marilah sama-sama kita meningkat amalan kita. Sekarang Ramadhan berbaki 15 hari saja lagi. Rebut peluang yang ada. Ramadhan hanya datang sekali dalam setahun. Jom topup iman! Semoga Ramadhan kali ini lebih baik dari sebelumnya. ;)

Salam sayang dari kami, Nisa' Putrajaya.

Wassalam

* NISA' - PENGHUBUNG GENERASI MUDA *

Monday, August 23, 2010

Ummiku Sayang~

Assalamualaikum,

apa khabar sahabat-sahabat Nisa Putrajaya?Semoga sentiasa di bawah naungan rahmat dan kasih sayangNya..entri kali ini,rasa macam nak share dengan sahabat-sahabat lirik yang sangat 'sweet' di bawah ini. Semoga kita sayang ummi sokmo!!

Memancar sang suria
menyinar cahayanya
begitulah berseri
wajah ummi ku sayang

Aku sayang ummi
ummi ku sayang ummi
sayang sayang ummi
ummi ku sayang

Walaupun ummi letih
mengasuh kami ini
namun masih tersenyum
menyejukkan hati

Aku sayang ummi
ummi ku sayang ummi
sayang sayang ummi
ummi ku sayang

Bila pulang sekolah
ummi sambut kami
sembahyang sama ummi
alhamdulillah

Aku sayang ummi
ummi ku sayang ummi
sayang sayang ummi
ummi ku sayang

Ummi ku sayang kaulah serikandi
berkorban selalu untuk kami
ummi ku sayang kau ibu mithali
semoga ALLAH kan berkati

Aku sayang ummi
ummi ku sayang ummi
sayang sayang ummi
ummi ku sayang

Memancar sang suria
menyinar cahaya nya
begitulah berseri
wajah ummi ku sayang

Aku sayang ummi
ummi ku sayang ummi
sayang sayang ummi
ummi ku sayang

Tajuk Nasyid : Ummiku Sayang
Artis : Soutus Sofwa

p/s:kalau nak download mp3,boleh lah download di :http://www.4shared.com/audio/bkP_TPoA/Soutus_Sofwa_-_Ummiku_Sayang.htm

Friday, August 20, 2010

Jagalah dirimu di bulan mulia ini


* NISA' - PENGHUBUNG GENERASI MUDA *

Thursday, August 19, 2010

Rebutlah Promosi di Bulan Ramadhan ini :)

Assalamualaikum,


Sahabat-sahabat yang dirahmati Allah,

Moga sentiasa di bawah penjagaanNYa.Bagaimana dengan Fasa Pertama Ramadhan?diharapkan sahabat -sahabat dapat menjalani ibadah puasa dengan penuh kesungguhan dan keikhlasan.Di bulan mulia inilah insyaAllah kita merebut sebanyak-banyak pahala yang ditawarkan oleh Allah SWT.Suka untuk memetik hadis daripada Nabi Muhammad SAW berkenaan dengan kepentingan Ramadhan:


"Hai manusia! Telah datang kepada kamu satu bulan yang mulia, bulan rahmat... dimana bulan ini mewajibkan kamu berpuasa di siang hari dan sukarela bersolat pada malamnya. Barangsiapa yang mendekati Allah dengan melakukan segala amalan sunat di bulan ini akan menerima ganjaran seperti melakukan amalan wajib di lain hari. Ini merupakan bulan kesabaran dan kesabaran itu imbuhannya syurga. Ini juga bulan sedekah dan bulan dimana rezeki orang beriman bertambah..." (Diriwayatkan Ibn Khuzaymah).

Panjangnya umur kita dan kekuatan yang kita perolehi sehingga kita dapat melangkah masuk ke dalam bulan Ramadhan pada tahun ini adalah kerana belas kasihan Allah SWT kepada kita. Kenapa ? :


Pertama ; Ramadhan tidak seperti tetamu yang biasa kita terima. Kunjungan Ramadhan itu adalah dengan seribu rahmat, keampunan serta pembebasan dari neraka. Ramadhan adalah utusan Allah yang datang kepada kita untuk membersihkan dosa-dosa kita. Keagungan Ramadhan itu adalah kerana setiap malam Allah bebaskan sejuta hambaNya dari api neraka. Menurut Rasulullah SAW , sejuta yang dibebaskan batang tengkuk mereka dari neraka itu adalah yang sudah ditetapkan untuk masuk neraka. Namun kerana kemurahan Allah dan keagungan Ramadhan maka mereka dibebaskan Allah dari neraka. Allahu Akbar !


Kedua ; Rasulullah SAW telah memerintahkan Saidatina Aisyah untuk membanyak permohonan doa agar diberikan keampunan terhadap dosa. Dalam masa yang sama Rasulullah SAW telah memberikan khabar gembira bahawa setiap detik saat yang berlalu di dalam bulan Ramadhan adalah dipenuhi dengan saat yang sangat maqbul dan doa diperkenankan. Antara saat istijabah yang pasti adalah waktu sahur serta waktu hampir dengan berbuka. Inilah peluang dan saat yang dinantikan oleh setiap hamba yang punya banyak permasalahan dengan Tuhannya. Berdoalah nescaya permohonanmu doperkenankan. Namun ingat, mereka yang mensyirikkan Allah serta yang memutuskan tali silaturrahmi tidak akan diangkat doa mereka oleh Allah SWT. Oleh itu sambungkanlah tali silaturrahmi yang terputus serta bertaubatlah dari dosa syirik pada Allah. Antara adab berdoa :


1~Jangan lupakan Tahmid dan selawat di awal dan dihujung doa.
2~Berdoalah dalam keadaan engkau yakin doamu akan dimaqbulkan.
3~Jangan doakan permusuhan dan kemusnahan orang lain.
4~Berdoalah dengan penuh kerendahan hati dan pengharapan.


Ketiga ; Saiyyiduna Salman al Farisi menceritakan bahawa Rasulullah SAW di dalam khutbah sambutan Ramadhan telah menyatakan bahawa setiap amalan sunat di dalam bulan Ramadhan diberikan pahala yang sama dengan amalan fardhu sementara amalan fardhu diberikan pahala yang menyamai 70 amalan fardhu di bulan lain.Alangkah hebatnya BONUS Ramadhan.


Keempat ; Tak sama keluar duit belanja orang makan di bulan Ramadhan dengan di luar Ramadhan. Memberi makan orang yang berpuasa mendapat keampunan dosa serta mengenyangkan orang yang berpuasa akan mendapat syafaat minum dari telaga Al Kautsar di akhirat kelak (sunan Imam at Turmuziy).


Kelima ; Buat para pejuang agama, Ramadhan adalah mukhaiyyam tarbawi untuk kita semua. Di dalamnya ada pengisian untuk jiwa kita. Iman kita disegarkan semula. Nafsu dilemahkan dan ditundukkan. Ramadhan adalah bulan amal tarbawi untuk kita meraih taqwa yang menjadi syarat utama dikurniakan pertolongan dan kemenangan oleh Allah.


Moga kita dipilih oleh Allah untuk dikurniakan kekuatan oleh Allah SWT agar dapat kita hidupkan dan imarahkan Ramadhan ini dengan ibadah,infaq,zikir,selawat,tilawah serta mujahadah dan riyadhah imaniyah. Allahumma Amien.

(dipetik dari blog :http://jihadtegakislam.blogspot.com/)

Tuesday, August 10, 2010

Ramadhan Kareem!!


Dengan nama ALLAh yang maha pemurah, lagi maha pengasih.

Segala puji bagiNYA yang masih sudi mengurniakan nikmat dan rahmat yang berlimpah ruah keatas kita semua. Alhamdulillah, syukur kepadaNYA.

Sahabat Nisa' yang dirahmati ALLAH sekalian,

Ramadhan hadir setiap tahun, tidak pernah "miss" walaupun sekali. Tapi ingat sahabat sekalian, nikmat usia yang ALLAH berikan kepada kita boleh ditarik pada bila-bila masa sahaja. Takkan terlewat atau awal walau sesaat. Oleh itu, marilah sama-sama kita menikmati usia yang masih bersisa ini dengan melakukan amalan yang mendekatkan lagi diri kita dengan Pencipta.

Sahabat sekalian. ALLAH sangat kasih pada hambaNYA. DIA masih sudi memberikan ruang waktu untuk kita perbetulkan semua kesilapan yang kita lakukan sebelum ini. Walau sebesar mana sekalipun kesilapan yang kita lakukan. pengampunan ALLAH lebih besar. mohonlah kepadaNYA. Ramadhan terkandung berjuta rahmat dan kemuliaan yang tak mampu kita jangkakan.

Katakanlah: "Hai hamba-hamba-Ku yang malampaui batas terhadap diri mereka sendiri, janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya Allah mengampuni dosa-dosa semuanya. Sesungguhnya Dia-lah Yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. - Az-Zumar, ayat 53.


SELAMAT BERPUASA KEPADA SEMUA SAHABAT NISA' PUTRAJAYA. MOGA RAMADHAN KALI INI LEBIH BAIK DARI SEBELUMNYA.

KAMI INGIN MENGAMBIL KESEMPATAN YANG ADA UNTUK MEMOHON RIBUAN AMPUN DAN MAAF DIATAS SEBARANG SALAH DAN SILAP YANG MUNGKIN KAMI LAKUKAN ANTARA SEDAR MAHUPUN TIDAK.. SEMOGA RAMADHAN KALI INI BERJAYA DILALUI HINGGA KEAKHIRNYA.. IKHLAS DARI KAMI - NISA' PUTRAJAYA.

Assalamua'laikum

* NISA' - PENGHUBUNG GENERASI MUDA *

Friday, August 6, 2010

KARNIVAL CINTA NABI @ WANGSA MAJU


Assalamua'laikum.


Moga para pengunjung setia blog Nisa' Putrajaya sentiasa dalam limpahan nikmat dan rahmat dariNYA, aminn.Insya'ALLAH, Surau Nur Al-Ihsan dengan kerjasama Nisa' Wangsa Maju akan menganjurkan Karnival Cinta Nabi pada ketetapan seperti berikut :


TARIKH : 7 OGOS 2010 ( SABTU)
MASA : 8.30 PAGI - 1 PETANG
TEMPAT : SURAU NUR AL-IHSAN, SEKSYEN 2, WANGSA MAJU.

Pelbagai aktiviti menarik tersedia untuk para pengunjung. Jangan lepaskan peluang. (^_~)
* NISA' - PENGHUBUNG GENERASI MUDA *

Thursday, August 5, 2010

KARNIVAL INOVASI ISLAM PERINGKAT KEBANGSAAN


Assalamualaikum,


InsyaAllah, buat julung kalinya JAKIM akan menganjurkan menganjurkan Karnival Inovasi Kebangsaan Peringkat Kebangsaan yang berlangsung dari 5 hingga 8 Ogos 2010 di Masjid Sultan Mizan,Presint 3,Putrajaya. Semua dijemput hadir...
Untuk keterangan lanjut, sila lawati website jakim :http://www.islam.gov.my/


JOM MAKAN BUAH :)

Assalamualaikum,
Bagi warga Putrajaya yang berkelapangan pada hujung minggu ini,terdapat jualan buah-buahan tempatan di Taman Warisan Pertanian,Putrajaya..
JOM MAKAN BUAH~


Wednesday, August 4, 2010

Risalah Ogos 2010::PERSEDIAAN RAMADHANTuesday, August 3, 2010

buatmu saudariku..


Assalamua'laikum...

Saudariku,…
Sesungguhnya kejadianmu terlalu unik, tercipta dari tulang rusuk Adam yang bengkok menghiasi taman–taman indah lantas menjadi perhatian sang kumbang. Kau umpama sekuntum bunga, haruman aromamu bisa menarik perhatian sang kumbang untuk mendekatimu namun , tidak semua bunga senang untuk didekati oleh sang kumbang lantaran duri yang memagari dirinya umpama mawar, dari kejauhan sudah terhidu akan keharumannya serta kilauan warnanya yang memancar indah mengundang kekaguman terhadap sang kumbang, tapi awas durinya yang melingkar bisa membuat sang kumbang berfikir beberapa kali untuk mendekatinya …..

Saudariku ,…
Kami suka kiranya kita menjadi seperti mawar aspirasi setiap muslimah. Bentengalah dirimu dengan perasaan malu yang bertunjangkan rasa keimanan dan keindahan taqwa kepada Allah …Hiasilah dirimu dengan titisan wudhuk.. ingatlah bahawa ciri-ciri wanita solehah ialah ia tidak akan melihat pada lelaki dan lelaki tidak melihat kepadanya. Sesuatu yang tertutup itu lebih berharga jika dibandingkan dengan sesuatu yang terdedah … Umpama sebutir permata yang didedahkan buat perhatian umum dengan permata yang diletakkan dalam satu bekas yang tertutup…. Sudah pastinya keinginan untuk melihat permata yang tersembunyi itu melebihi daripada yang terdedah. Wanita solehah yang patuh pada Al-Khaliq dalam melayari liku-liku kehidupannya adalah harapan setiap insan yang bernama Adam …..


Namun, ianya memerlukan pengorbanan dan mujahadah yang tinggi kerana ianya bercanggah dengan nafsu serakah yang bersarang dalam dirimu lebih-lebih lagi title gadis mudamu mencabar rasa keimanan yang ada … Namun ingatlah saudariku … sesiapa yang inginkan kebaikan maka Allah akan memudahkan baginya jalan–jalan kearah itu, yang penting gadisku, engkau mesti mempunyai azam, usaha dan istiqomah ….

Saudariku ….
Akuilah hakikat dirimu menjadi fitnah kepada kebanyakan lelaki. … Seandainya pakaian malumu kau tanggalkan dari tubuhmu maka sudah tiada lagi perisai yang dapat membentengimu … Sesungguhnya Nabi bersabda tentang bahaya dirimu ,sabdanya…"Tidak ada suatu fitnah yang lebih besar yang lebih bermaharajalela selepas wafatku terhadap kaum lelaki selain fitnah yang berpunca dari wanita "……

Oleh itu saudariku setiap langkah dan tindakanmu hendaklah berpaksikan Al-Quran dan As-Sunnah, jangan biarkan orang lain mengekploitasikan dirimu untuk kepentingan tertentu…. sesungguhnya Allah telah mengangkat martabatmu ditempat yang mulia.

Kau harapan ummah dalam melahirkan mujahid dan mujahidah yang bisa menggoncangkan dunia dengan sentuhan lembut tanganmu …

Saudariku …
Dalam hidupmu pastinya ingin disayangi dan menyayangi, itulah fitrah semulajadi setiap insani, namun ramai diantara kamu yang tewas kerana cinta. Bercinta itu tidak salah tetapi memuja cinta itu salah, kerana cinta manusia sanggup menjual agama da kerana cinta maruah tergadai. Gejala murtad serta keruntuhan moral muda mudi sebahagian besarnya kerana sebuah cinta …..
Benarlah kata yang berbunyi : "Sesungguhnya cinta itu buta "... Cinta itu mampu membutakan mata dan hati dalam membezakan perkara yang hak dan yang batil apabila kau meletakkan cinta itu atas dasar nafsu dan tidak kerana Allah SWT …..

Sebelum kau mendekati cinta, cintailah dirimu terlebih dahulu, mengkaji hakikat kejadianmu yang begitu simbolik, yang berasal daripada setitis air yang tidak berharga lalu mengalami proses pembentukan yang direncanakan oleh Allah SWT ….
Semoga disana mampu melahirkan rasa keagungan dan kehebatan terhadap-Nya dan timbul rasa cinta dan kasih penciptamu …..

Saudariku ….
Mencintai Allah dan Rasul melebihi cinta terhadap makhluk adalah cinta yang hakiki dan abadi kerana hati yang pecah dan retak apabila diberikan kepada makhluk pastinya akan bertambah retak dan terburai tapi apabila hatinya diserah kepada Allah SWT sudah pasti ia akan bertaut kembali ….. Dalam seusiamu sibukkanlah dirimu dengan ilmu yang mampu mempertajamkan akal dan mampu membina syakhsiah muslimahmu ….. Sesungguhnya ilmu itu cahaya dan ilmu tidak mampu bertapak dalam hati orang yang melakukan maksiat.

Buat akhirnya terimalah kata-kata ahli sufii iaitu Rabiatul Adawiah sebagai renungan bersama ;
"Cintakan manusia itu tidak mewujudkan kebahagiaan yang abadi untuk seseorang insan, kerana ia tidak kekal. Cintakan manusia seringkali membuatkan seseorang itu gagal, kecewa , menderita dan terseksa oleh itu tidak ada satu cinta pun yang dapat membuahkan kebahagiaan dan kenikmatan yang kekal abadi kecuali cinta kepada Pencipta manusia sendiri ".

Salam sayang dari kami buat muslimah sekalian...


SELAMAT MELANGKAH KE BULAN RAMADHAN. BERSAMA KITA PERBAIKI DIRI, PERSIAPAN MENUJU NEGERI ABADI. RAMADHAN YANG SAMA, NATIJAHNYA SENTIASA BERBEZA.. (^_^)

* NISA' - PENGHUBUNG GENERASI MUDA *

Monday, August 2, 2010

Nisa' Small Kindness - Promo


* NISA' - PENGHUBUNG GENERASI MUDA *