Ladies Day Out - Sukan Memanah

Yang telah diadakan pada 10 April 2016 bertempat di Kelab Komuniti Tasik Cyberjaya (KKTC)

Ladies Day Out - Sukan Memanah

Yang telah diadakan pada 10 April 2016 bertempat di Kelab Komuniti Tasik Cyberjaya (KKTC)

Ladies Day Out - Sukan Memanah

Yang telah diadakan pada 10 April 2016 bertempat di Kelab Komuniti Tasik Cyberjaya (KKTC)

Ladies Day Out - Sukan Memanah

Yang telah diadakan pada 10 April 2016 bertempat di Kelab Komuniti Tasik Cyberjaya (KKTC)

Pages

Wednesday, December 29, 2010

PROGRAM BACK TO SCHOOL @ MYDIN SUBANG JAYA


Assalamua'laikum.


Apa khabar sahabat Nisa' Putrajaya sekalian? Semoga dalam rahmatNYA sentiasa.


Pada 26/10/2010 yang lalu, Nisa' Wilayah Persekutuan (Nisa WP) sekali lagi telah menganjurkan program Nisa' Small Kindness - Back To School. Tujuan program kelolaan Unit Kebajikan dan Kaunseling (UKK) Nisa' WP ini adalah untuk memberi sedikit sumbangan dan menerbitkan keceriaan kepada para pelajar terpilih untuk membeli barang keperluan persekolahan sempena hari persekolahan yang akan bermula semula tidak lama lagi.

Seramai lapan orang pelajar dari pelbagai peringkat umur dari seluruh Wilayah Persekutuan (dari kawasan Lembah Pantai, Putrajaya, Titiwangsa dan Wangsa Maju) telah terpilih untuk menyertai program NSK kali ini. Mereka dibawa oleh AJK Nisa' kawasan masing-masing ke Pasaraya Mydin Subang Jaya seawal jam 9.30 pagi. Seterusnya, adik-adik ini diiringi kakitangan Mydin serta AJK Nisa' untuk memilih dan mencuba pakaian sekolah dan membeli alat tulis untuk kegunaan persekolahan mereka nanti. Paling menarik hati apabila melihat telatah adik Syahid dari Keramat, Titiwangsa yang seronok membeli belah untuk persediaan memasuki Tahun 1 tidak lama lagi.

Acara membeli-belah berakhir lebih kurang jam 1.00 petang.Setelah sesi bergambar, para peserta dan AJK mula beransur-ansur pulang.Kami mewaili Nisa' Wilayah dan peserta program NSK kali ini mengucapkan terima kasih kepada warga kerja Mydin yang memberi layanan baik kepada kami. Terima kasih daun keladi, lain kali kami datang lagi :)

Secara keseluruhannya, program ini telah mencapai objektif dan insya Allah akan diteruskan lagi pada masa akan datang. Sekiranya banyak dana yang berjaya dikumpulkan, lebih ramai lagi pelajar/penerima sumbangan dari kalangan yang kurang bernasib baik akan dapat kita bantu meringankan beban mereka serba sedikit.Selain sempena musim persekolahan yag bakal menjelma, NSK juga turut mengumpul dana untuk hal-hal lain seperti musibah, hari perayaan dan sebagainya.

Oleh itu, kami sentiasa membuka dana untuk program NSK ini kepada masyarakat yang berminat untuk menyumbang, dari segi wang ringgit mahupun material. Jika berminat, bolehlah emel kami di nisawilayah@gmail.com ataupun berhubung dengan Ketua unit UKK kami, Cik Aisyah - 019 6968378.

p/s : Gambar-gambar lain boleh didapati di laman facebook kami :) www.facebook.com/nisa.wilayah


- dipetik dari laman web Nisa' Wilayah Persekutuan : http://nisawp.blogspot.com/* NISA' - PENGHUBUNG GENERASI MUDA *

Monday, December 27, 2010

TALKSHOW NISA' WP @ KLCC


Assalamua'laikum Nisa' yang disayangi sekalian..


Alhamdulillah, ALLAH masih izinkan kita meneruskan kehidupan hingga ke hari ini. ALhamdulillah.


Dikesempatan yang ada, Nisa' Putrajaya ingin menjemput dan mempersilakan sahabat Nisa' sekalian untuk bersama-sama dengan kami dalam talkshow Nisa' Wilayah Persekutuan yang akan berlangsung pada ketetapan yang berikut :


Tarikh : 1 Januari 2011 (SABTU)

Masa : 9.00 pagi - 12.00 t/hari

Tempat : Dewan Seminar Masjid Asy-Syakirin, KLCC.


MASUK PERCUMA!!


Jadi, apa tunggu lagi? JOm, kita bersama-sama mulakan tahun baru 2011 dengan aktiviti ilmiah beramai-ramai...(^_~)


Jumpa di sana...


wassalam* NISA' - PENGHUBUNG GENERASI MUDA *

Budaya 'legging' menghina pemakaian Islam

Assalamualaikum,

Umat Islam sekarang sudah jauh dari mengikut pemakaian Islam yang sebenar. kesesatan terbaru dalam berfesyen bagi masyarakat Islam ialah budaya 'legging' iaitu berseluar nipis dan ketat hingga menampakkan seluruh bentuk betis, peha dan punggung. masyarakat kita hanyut mengikut budaya asing yang bebas menonjolkan cara berpakaian mereka melalui tv dan meda cetak.

"Dan tidaklah patut bagi laki-laki yang mukmin dan tidak (pula) bagi perempuan yang mukmin, apabila Allah dan Rasul-Nya telah menetapkan suatu ketetapan, akan ada bagi mereka pilihan (yang lain) tentang urusan mereka. Dan barangsiapa menderhakai Allah dan Rasul-Nya maka sungguhlah dia telah sesat, sesat yang nyata." (al-ahzab: 36)

bersama-sama kita menasihati orang yang berdekatan dengan kita untuk mengikut cara berpakaian Islam yang sebenarnya di akhir zaman ini.

Wallahualam


Source:http://baitulmuslim.com/

Wednesday, December 15, 2010

Kelebihan Puasa 9 & 10 Muharram (Jom Puasa!!)

Hadith-hadith tentang puasa hari ‘Asyura (10 Muharram)

Ibn ‘Abbas meriwayatkan yang bermaksud: “Apabila Nabi SAW datang ke Madinah, Baginda melihat orang-orang Yahudi berpuasa pada hari ‘Asyura, lalu Baginda bertanya: "Apakah ini?". Mereka menjawab: “Hari ini adalah hari yang baik di mana Allah telah menyelamatkan padanya Nabi Musa dan Bani Israil daripada musuh mereka, maka Musa pun berpuasa”. Lalu Baginda SAW bersabda: "Aku lebih berhak dengan Musa daripada kamu," maka Baginda pun berpuasa dan menyuruh orang ramai supaya berpuasa”. (Riwayat al-Bukhari)

A’isyah r.a berkata (maksudnya): “Rasulullah SAW telah mengarahkan supaya berpuasa pada hari A’syura, dan apabila telah difardhukan puasa Ramadhan, maka sesiapa yang hendak berpuasa (hari A’syura) maka dia boleh berpuasa, dan sesiapa yang hendak berbuka maka dia boleh berbuka (tidak berpuasa)”. (Riwayat al-Bukhari & Muslim).

Daripada ‘Aisyah r.a berkata yang bermaksud: “Orang-orang Quraish di zaman jahiliyah berpuasa pada hari ‘Asyura, dan Rasulullah SAW juga berpuasa pada hari A’syura. Maka apabila Baginda datang ke Madinah, Baginda berpuasa pada hari itu dan menyuruh orang ramai berpuasa. Apabila difardhukan kewajipan puasa Ramadhan, ditinggalkan puasa pada hari ‘Asyura lalu Baginda bersabda: "Sesiapa yang mahu, maka dia boleh berpuasa, dan sesiapa yang tidak mahu berpuasa, maka dia boleh tinggalkannya". (Riwayat al-Bukhari & Muslim)

Inilah beberapa contoh hadith sahih yang menyebut tentang puasa pada hari ‘Asyura. Daripada hadith-hadith ini dapat difahami bahawa puasa pada hari ‘Asyura merupakan suatu perkara yang wajib sebelum daripada difardhukan puasa Ramadhan. Apabila difardhukan puasa Ramadhan pada tahun ke-2 Hijrah, maka kewajipan ini telah gugur. Namun ianya tetap digalakkan dan merupakan salah satu daripada sunnah yang sangat dituntut. Inilah antara kesimpulan yang disebut oleh al-Imam Ibn Hajar al-‘Asqalani (wafat 852H) dan al-Imam Muslim (wafat 676H) ketika menghuraikan hadith-hadith tentang puasa ‘Asyura ini.
(Rujuk Fath al-Bari, Kitab al-Saum, Bab Siyam Yaum ‘Asyura, 4/309, dan al-Minhaj Syarh Sahih Muslim, Bab Saum Yaum ‘Asyura’ 4/245).

Fadhilat Puasa Hari ‘Asyura
Sesungguhnya kelebihan yang dijanjikan oleh Rasulullah SAW bagi sesiapa yang mengamalkan puasa sunat ini amatlah besar. Antaranya ialah apa yang diriwayatkan oleh Qatadah (maksudnya): “Bahawasanya Rasulullah SAW ditanya tentang puasa hari ‘Asyura, lalu Baginda SAW menjawab: "Ia menghapuskan dosa setahun yang lalu". (Hadis sahih riwayat Imam al-Tirmizi).

Dalam riwayat yang lain pula disebutkan bagaimana Rasulullah SAW begitu mengambil berat dan memberi keutamaan kepada amalan puasa pada hari ‘Asyura ini. Hal ini sebagaimana yang disebut oleh Ibn Abbas bahawa beliau pernah ditanya tentang puasa pada hari ‘Asyura ini, lalu beliau berkata: “Aku tidak pernah ketahui bahawa Rasulullah SAW berpuasa sehari kerana mencari kelebihannya di atas hari-hari yang lain kecuali pada hari ini, dan Baginda tidak berpuasa sebulan kerana mencari kelebihan ke atas bulan-bulan yang lain kecuali bulan ini, iaitu: Ramadhan”. (Riwayat Imam Muslim)


Puasa Tasu’a (hari ke-9 Muharram)
Selain daripada berpuasa pada hari ‘Asyura ini, kita juga digalakkan untuk berpuasa pada hari sebelumnya iaitu hari ke-9 Muharram. Ini berdasarkan beberapa hadis sahih, antaranya ialah:

Daripada Ibn Abbas r.a berkata (maksudnya): “Ketika Rasulullah SAW berpuasa pada hari ‘Asyura, Baginda turut mengarahkan orang ramai supaya turut berpuasa. Lalu mereka berkata: Wahai Rasulullah! Sesungguhnya hari ini adalah hari yang dibesarkan oleh kaum Yahudi dan Nasrani. Lalu Rasulullah SAW bersabda lagi: "Sekiranya di tahun depan, jika diizinkan Allah, kita akan berpuasa pada hari ke-9". Ibn Abbas berkata: Tidak sempat munculnya tahun hadapan, Rasulullah SAW wafat terlebih dahulu.” (Riwayat Imam Muslim)

Daripada Ibn Abbas r.a berkata, bahawa Rasulullah SAW bersabda (maksudnya): "Sekiranya aku masih hidup hingga tahun hadapan, nescaya aku pasti akan berpuasa pada hari ke-9". (Riwayat Muslim).

Imam al-Nawawi (wafat 676H) dalam menghuraikan hadis-hadis ini telah menukilkan pendapat Imam al-Syafie dan ulamak di dalam mazhabnya, Imam Ahmad, Ishak dan yang lain-lain bahawa mereka semua ini berpendapat bahawa disunatkan berpuasa pada hari ke-9 dan hari ke-10, kerana Nabi SAW berpuasa pada hari ke-10 (‘Asyura) dan berniat untuk berpuasa pada hari ke-9 (tahun berikutnya). Imam al-Nawawi menyambung lagi: “Sebahagian ulamak berpendapat bahawa kemungkinan sebab digalakkan berpuasa pada hari ke-9 dengan hari ke-10 ialah supaya tidak menyamai dengan amalan kaum Yahudi yang hanya berpuasa pada hari ke-10”. (Rujuk: al-Minhaj syarh Sahih Muslim, Bab al-Siyam, ( Beirut : Dar al-Ma’rifah , cet.7, 2000), jil 4, hal. 254).

Justeru, marilah kita merebut peluang pada kesempatan bulan yang mulia ini untuk menambahkan amalan kita dengan berpuasa sunat. Renungilah saranan yang diberikan oleh Rasulullah SAW seperti mana yang diriwayatkan oleh Jundub bin Sufian bahawa Rasulullah SAW bersabda (maksudnya): "Sesungguhnya solat yang paling utama selepas solat fardhu ialah solat pada waktu tengah malam dan puasa yang paling utama selepas puasa Ramadhan ialah puasa di bulan Allah yang kamu panggilnya Muharram".
(Hadis riwayat Imam al-Nasa’ie dengan sanad yang sahih).

Sumber:http://www.haluan.org.my/

Monday, December 6, 2010

Tahun Hijrah menambah angka lagiAssalamua'laikum

Alhamdulillah, masih diberi ruang dan peluang untuk meneruskan dibumi Tuhan, dengan berbekalkan nikmat iman dan ISLAM yang berpanjangan. Alhamdulillah, segala puji hanya bagiNYA. Tuhan sekalian alam. Selawat dan salam kepada Rasul junjungan, Muhammad s.a.w.

Dengan izinNYA, esok, kita akan melangkah ke tahun 1432 Hijriah. Terasa begitu pantas masa berlalu meninggalkan kita. Tanpa sedar, 1431 H bakal berlalu tidak lama lagi. Hanya tinggal beberapa jam saja lagi. ALLAHU HAQ.


Baiklah, di sini, kami, Nisa' Putrajaya, ingin berkongsi doa akhir tahun dan awal tahun. Jom kita baca bersama-sama.

Doa Akhir Tahun dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib pada akhir bulan Zulhijjah.

Doa Awal Tahun pula dibaca 3 kali selepas maghrib pada malam satu Muharram.


Semoga bermanfaat..=)* NISA' - PENGHUBUNG GENERASI MUDA *