Ladies Day Out - Sukan Memanah

Yang telah diadakan pada 10 April 2016 bertempat di Kelab Komuniti Tasik Cyberjaya (KKTC)

Ladies Day Out - Sukan Memanah

Yang telah diadakan pada 10 April 2016 bertempat di Kelab Komuniti Tasik Cyberjaya (KKTC)

Ladies Day Out - Sukan Memanah

Yang telah diadakan pada 10 April 2016 bertempat di Kelab Komuniti Tasik Cyberjaya (KKTC)

Ladies Day Out - Sukan Memanah

Yang telah diadakan pada 10 April 2016 bertempat di Kelab Komuniti Tasik Cyberjaya (KKTC)

Pages

Monday, October 31, 2011

Proud To Be Muslim!!

Assalamua'laikum.

Apa khabar sahabat Nisa' yang dikasihi sekalian? Semoga dalam kalungan kesihatan yang baik sentiasa hendaknya. Kami, alhamdulillah, sihat walafiat dengan izinNYA.

Lama tidak berpeluang 'update' blog. Kekangan masa dijadikan alasan. Mohon maaf ya.

***

Hari ni nak kongsikan sesuatu dari blog sahabat. Semoga ada manfaatnya untuk kita kongsikan bersama.

When I say. . .I am a Muslim, I'm not shouting " down with Christians and Jews." I am whispering "I seek peace," and Islam is the path that I choose.When I say. . . I am a Muslim, I speak of this with pride. And confess that sometimes I stumble, and need Allah to be my guide.


When I say. . .I am a Muslim, I know this makes me strong. And in those times when I am weak, I pray to Allah for strength to carry on.


When I say. . . I am a Muslim, I'm not boasting of success. I'm acknowledging that Allah has rescued me, and I cannot ever repay the debt.


When I say. . .I am a Muslim, I'm not claiming to be perfect. My flaws are indeed visible, but Allah forgives because his followers are worth it.


When I say. . .I am a Muslim, it does not mean I will never feel pain. I still have my share of heartaches, which is why I invoke Allah's name.


When I say. . .I am a Muslim, I do not wish to judge. I have no such authority My duty is to submit to Allah's all-encompassing love.* NISA' - PENGHUBUNG GENERASI MUDA *

Friday, October 21, 2011

Berjual Beli dengan ALLAH

Assalamua'laikum.

Apa khabar sahabat-sahabat seperjuangan sekalian? Moga sihat iman dan badan. (^_~)Alhamdulillah, segala puji hanya bagiNYA, yang paling layak menerima pujian. Tanpa izinNYA, kita takkan mampu berada ditahap ini, sehingga hari ni. Hidayah milik ALLAH. ALLAH yang berhak keatas setiap hambaNYA. Andai DIA tidak lagi mengizinkan hidayah itu bersama kita, PASTI kita tidak mampu memilikinya lagi.


ALLAHU RABBI.

Hakikat sebuah perjalanan kehidupan, jalan yang dilalui penuh berliku. Ya, kadang kala jalan itu lurus, senang dilalui. Tapi, ada masanya, jalan yang beranjau, bersimpang siur, harus kita lalui. Mampukah kita merentasinya seorang diri?

"Hai orang-orang yang beriman, sukakah kamu aku tunjukkan suatu perniagaan yang dapat menyelamatkanmu dari azab yang pedih? (yaitu) kamu beriman kepada Allah dan RasulNya dan berjihad di jalan Allah dengan harta dan jiwamu. Itulah yang lebih baik bagimu, jika kamu mengetahui. Niscaya Allah akan mengampuni dosa-dosamu dan memasukkanmu ke dalam jannah yang mengalir di bawahnya sungai-sungai; dan (memasukkan kamu) ke tempat tinggal yang baik di dalam jannah 'Adn. Itulah keberuntungan yang besar. Dan (ada lagi) karunia yang lain yang kamu sukai (yaitu) pertolongan dari Allah dan kemenangan yang dekat (waktunya). Dan sampaikanlah berita gembira kepada orang-orang yang beriman. Hai orang-orang yang beriman, jadilah kamu penolong (agama) Allah sebagaimana Isa ibnu Maryam telah berkata kepada pengikut-pengikutnya yang setia: "Siapakah yang akan menjadi penolong-penolongku (untuk menegakkan agama) Allah?" Pengikut-pengikut yang setia itu berkata: "Kamilah penolong-penolong agama Allah", lalu segolongan dari Bani Israil beriman dan segolongan lain kafir; maka Kami berikan kekuatan kepada orang-orang yang beriman terhadap musuh-musuh mereka, lalu mereka menjadi orang-orang yang menang." As-saff, ayat 10-14..

Renungan untuk kita bersama

* NISA' - PENGHUBUNG GENERASI MUDA *

Tuesday, October 18, 2011

Nikmat Usia Hanya Pinjaman

Assalamua'laikum.


Semoga semuanya dalam kalungan kesihatan yang baik, dilimpahi kasih sayang dariNYA.

Alhamdulillah, ALLAH masih izinkan kita meneruskan kehidupan hingga ke saat ini. Segala puji dan puja hanya untukNYA, yang Maha Pengasih, Maha Penyayang. Maha berkuasa atas segala. ALLAHUAKBAR.

***


Nikmat usia.

Ada yang tidak sempat menjenguk dunia, telah dipanggil menyahut seruan ilahi. Ada juga yang baru saja singgah di dunia ini, tapi pantas saja menyahut seruanNYA. Ada yang diberi kesempatan untuk hidup sehingga bertahun-tahun, malah berpuluh-puluh dan ada juga yang mencapai ratusan tahun. Semuanya adalah dengan izin ALLAH semata.

Usia yang ada, andai diguna dengan sebaiknya pasti bermanfaat untuk diri. Tapi jika hidup hanya ada murka Ilahi, pengakhiran yang buruklah yang akan menanti.

Hidup ini, sangat singkat. Bila-bila masa saja boleh tamat. Kalau yang sakit, atau yang sudah lanjut usia, pastinya dapat dijangka bahawa kematian sudah semakin menghampiri. Tapi, ada yang sihat, tapi meninggal akibat kemalangan. Ada yang sihat, tapi meninggal tanpa sebarang petanda awal. Pelbagai cara maut datang menjemput. Giliran kita, boleh jadi bila-bila masa saja.

Kematian sangat dekat dengan kita. Kiri kanan depan belakang, kematian seringkali dikhabarkan. Tua muda miskin kaya, kematian tidak mengenal siapa. Tiada siapapun yang boleh mengelak. Tiada siapapun yang boleh melambatkan. Sampai masa, dengan ketentuanNYA, pasti mati.

Semuanya hanyalah pinjaman. Bila sebut tentang pinjaman, bila-bila masa saja boleh ditarik balik. sampai masa yang ALLAH tentukan, semuanya akan dikembalikan kepadaNYA. Kita, tidak punya apa-apa. Lemah, lupa, hina.. Itulah hakikat kita. Makhluk yang tak punya apa-apa. Hanya seorang hamba.

ALLAHUAKBAR.

Sementara masih ada ruang masa, sama-samalah kita tingkatkan usaha. Cari redha ALLAH setiap masa. Apa guna angka yang makin bertambah, jika tiada satu saatpun yang diberkati dan diredhaiNYA? Apa guna usia yang meningkat, jika tidak langsung memberi manfaat?

Diri dan sahabat yang dikasihi sekalian,

sama-sama kita mencari redhaNYA. Walau siapapun kita sebelum ini, walau dimana sekalipun tahap kita sebelum ini, walau seteruk mana sekalipun kita sebelum ini, jangan pernah berputus asa dengan rahmat ALLAH. DIA sentiasa menerima taubat kita. Tiada manusia yang maksum melainkan rasulNYA. Tiada siapa yang dapat lari dari dosa, Namun, pintu taubat sentiasa terbuka. Masih ada masa untuk kita kembali ke jalan yang DIA redha. Masih ada peluang untuk kita tebus semula kesilapan kita yang dulu.

Apa yang telah berlaku, jadikan sebagai teladan. Jadikan sebagai sempadan. Pohonlah keampunan dariNYA. Pohon kemaafan sesama manusia.

Apa yang penting, baki hidup yang masih ALLAH kurniakan ni, kita gunakan sebaiknya. Jom jadi hambaNYA yang bertaqwa.

Semoga ALLAH ampunkan dosa-dosa yang kita lakukan.

Astaghfirullahala'zim.. Astaghfirullahal'azim.. Astaghfirullahal'azim..

wassalam.
 
* NISA' - PENGHUBUNG GENERASI MUDA *

Monday, October 10, 2011

PENGUMUMAN : USRAH NISA' PUTRAJAYA.. (^_^)

Assalamualaikum wbtApa khabar semua? hehe lama betul kan kita tak jumpa. Rindu sangat2 dah kat semua....

Okay bagi mengubat kerinduan yang terbuku di hati, insyaAllah pada minggu ini, Nisa' Putrajaya berhasrat untuk mengadakan usrah mengikut ketetapan seperti berikut:


Tarikh: 14 - 15 Oktober 2011

Masa : 8.30 malam hingga 8.30 pagi

Tempat: Presint 9, Fasa 12, Putrajaya (Rumah Ukhti Syuhada)Tentatif:

Solat Isyak

Minum malam

Tazkirah

Bicara buku

Tidur

Qiam

Solat Subuh

Al-Ma'thurat

Sarapan

Riadah


Mohon sebar-sebarkan pada semua. Sahabat-sahabat boleh terus respon kehadiran kepada saya, Ummi di 019-9206652 untuk memaklumkan kehadiran (alaaa xbestla if xdatang, semua hadir yerk ).

Sehingga bertemu Jumaat nanti =p

Wassalam wbt.


* NISA' - PENGHUBUNG GENERASI MUDA *

JOM JOIN NISA' CYCLING DAYAssalamua'laikum.

Semoga dalam redha ALLAH sentiasa hendaknya. Apa khabar ya kalian hari ini? Kami, alhamdulillah, sihat walafiat.

Nisa' Wilayah Persekutuan dengan kerjasama Nisa' Putrajaya akan mengadakan program "Nisa' Cycling Day" yang akan berlangsung pada ketetapan berikut:

Tarikh : 16hb Oktober 2011 (Ahad)

Tempat : Taman Botani, Putrajaya.

Masa : 8.00 pagi (berkumpul di Taman Botani, Putrajaya)


Bayaran penyertaan : Rm10 (sewa basikal + makan minum)

Program ini terbuka kepada semua wanita berumur 18 - 40 tahun.


Penyertaan adalah terhad. Apa tunggu lagi? Untuk pendaftaran, hubungi :

1) Sarah 012-9384478

2) Rehan 012-3049868


 
Jangan lepaskan peluang. Jumpa di sana... (^_~)
 

* NISA' - PENGHUBUNG GENERASI MUDA *

...Hidup dalam redha ALLAH sentiasa...

Assalamua'laikum.

Apa khabar semuanya? Kami, alhamdulillah, sihat walafiat. Masih diberi kesihatan yang baik dan kesempatan meneruskan kehidupan di dunia ini dengan bekal iman dan ISLAM. Alhamdulillah, tiada nikmat yang lebih baik darinya. Segala puji dan puja hanya untuk ALLAH, tuhan sekalian alam. Selawat dan salam keatas junjungan besar, Nabi Muhammad s.a.w.


ALLAHu ALLAH.

Sahabat-sahabat yang disayangi kerana ALLAH sekalian,

Hari ini bertarikh 10 Oktober 2011, bersamaan dengan 12 Zukaedah 1432H. Alhamdulillah, masih diberi ruang masa untuk kita teruskan kembara di dunia ini. Siapa yang memberikan nikmat ini kepada kita? Tiadalah yang dapat menandingi kuasaNYA, pastilah ALLAH yang maha Kuasa.

ALLAHu ALLAH.

Lailaha illallah.. Muhammadun rasulullah!

Kalimah tauhid yang perlu sentiasa basah dibibir. Kalimah tauhid yang perlu sentiasa bertakhta di hati. Kalimah tauhid yang perlu ditanam didalam diri.

Kita hanya makhluk ciptaanNYA yang tak punya apa-apa. Walau sehebat mana sekalipun di kita di mata masyarakat, hakikatnya, kita hanya hamba tak berdaya. Hakikatnya, kita hanya hamba tanpa apa-apa. Hakikatnya, kita hanya makhluk tiada upaya. Hakikatnya, kita hanya meminjam dari ALLAH segalanya!!

Siapalah kita tanpa restu dan redha dariNYA? Siapalah kita tanpa rahmat dan kasih sayang dariNYA? Siapalah kita tanpa nikmat iman dan ISLAM dariNYA? Siapalah kita jika tiada izin dariNYA untuk teruskan kehidupan hingga ke saat ini?

KITA TAK PUNYA APA-APA!

ALLAHu ALLAH.


Perjalanan hidup ini,

andai disusuri tanpa hakikat sebenar sebagai seorang hamba,

PASTI akan menjadi sia-sia.Perjalanan hidup ini,

andai dijalani tanpa redha dan rahmat dari ALLAH,

PASTI tiada satu pun yang dapat dijadikan bekal untuk ke akhirat nanti.ALLAHu ALLAH.Hidup kita sebagai hamba,

Perlulah sentiasa berlandaskan pegangan yang kukuh kepada tali ALLAH.

Perlulah sentiasa berteraskan al-Quran dan as-sunnah.

Perlulah sentiasa mengikut syariat yang ditetapkan.Janganlah mudah terpesona dengan keindahan dunia yang palsu.

Jangan mudah berputus asa dari rahmat ALLAH.

Jadilah hamba yang taat pada perintahNYA, dan laksanakanlah segala suruhanNYA.

Tinggalkan segala laranganNYA.Sahabat Nisa' sekalian,

jadilah hambaNYA yang bertaqwa.

Sahabat Nisa' sekalian,

sunnah rasulullah jangan dilupa.

Sematkan rindu kepada rasulullah di dalam dada.

Moga mendapat syafaat baginda di akhirat nantiAyuh saling menasihati dan ingat memperingati antara satu sama lain.
Semoga ukhuwwah/persahabatan kita mendapat redha dari ALLAH, kekal hingga ke Syurga sana.

Rindu kalian kerana ALLAH!

* NISA' - PENGHUBUNG GENERASI MUDA *

Friday, October 7, 2011

Jangan lupa!!

Assalamua'laikum.

Sahabat Nisa' yang dikasihi kerana ALLAH sekalian, semoga sihat hendaknya. Kami, alhamdulillah, sihat walafiat.

Sekadar peringatan. Jangan lupa temujanji kita di Talkshow Nisa' Wilayah Persekutuan hari Ahad nanti ya.
Jam 9.00 pagi - 12.00 tengahari, di Dewan Masjid Asy-Syakirin, KLCC.

Semua muslimin dan muslimat dijemput hadir beramai-ramai. Masuk Percuma. Makanan disediakan. Jommmm

* NISA' - PENGHUBUNG GENERASI MUDA *